2014-01-21

Colleen Hoover - Hopeless (Hopeless #1)

Ha igaz, a Könyvmolyképző jóvoltából Reménytelen címmel hamarosan magyarul is kezükbe vehetik az olvasók Colleen Hoover Hopeless című bestsellerét. Amikor néhány héttel ezelőtt ingyenesen le lehetett tölteni az Amazon store-ból, ezt még nem tudtam, de őszintén: nem is bánom, hogy nem vártam vele.
A regény kiváló, melegen ajánlom bárkinek.
Habár ezt a 17+-os figyelmeztetést kéretik komolyan venni. Nem a káromkodás vagy a szex miatt, az nem olyan durva... de Sky - és Karen - múltjának egyes elemei miatt jogosnak érzem a figyelmeztetést. Az érzékenyebb lelkületűeket esetleg felzaklathatja a téma.

A magyar borító szerintem nem a legszebb, nekem a legjobban ez a letisztultabb, kevésbé zsúfolt kindle verziós fedlap tetszik.


Sometimes discovering the truth can leave you more hopeless than believing the lies…
That’s what seventeen-year-old Sky realizes after she meets Dean Holder. A guy with a reputation that rivals her own and an uncanny ability to invoke feelings in her she’s never had before. He terrifies her and captivates her all in the span of just one encounter, and something about the way he makes her feel sparks buried memories from a past that she wishes could just stay buried.
Sky struggles to keep him at a distance knowing he’s nothing but trouble, but Holder insists on learning everything about her. After finally caving to his unwavering pursuit, Sky soon finds that Holder isn’t at all who he’s been claiming to be. When the secrets he’s been keeping are finally revealed, every single facet of Sky’s life will change forever.
Recommended for readers 17+ due to sexual content, harsh language and heavy subject matter.

Főhősnőnk, a 17 éves Sky nevelőanyjával, Karennel él, aki öt éves korában fogadta örökbe a lányt, miután az apja lemondott róla - legalábbis ebből indulunk ki, aztán majd kiderül, hogy mégsem teljesen ez a helyzet. Hogy a káros behatásoktól megvédje, Karen  még azt sem engedi, hogy Sky-nak tévéje, számítógépe, vagy mobilja legyen, és iskolába sem járt soha, végig magántanuló volt.
Sky azonban utolsó gimis évét kezdve eléri, hogy Karen beírassa a gimibe, ahol a lánynak nincs könnyű dolga. Legjobb barátnője, Six szereti nagy kanállal falni az életet, hírhedt arról, hogy könnyen keveredik a fiúkkal intim viszonyba, s madarat tolláról, embert barátjáról elven Sky-t is mindenki a ribanc kategóriába sorolja. Six azonban nincs mellette, mert Olaszországba ment tanulni, a lánynak így egyedül kell szembenéznie a gyűlölködő pillantásokkal, gonosz beszólásokkal és a szekrényére ragasztott cetlikkel. Szerencsére mégsem marad teljesen egyedül, összebarátkozik a jó fej meleg sráccal, Breckinnel.
A fordulat akkor következik be az életében, amikor összefut a közértben Holderrel. A fiú ijesztően tud viselkedni, és róla is terjengenek csúf pletykák, Sky mégsem tud ellenállni neki. Ahogy szépen lassan megismerik egymást, Sky rájön, hogy Holder rendes srác, nem olyan, mint amilyennek elmondják. Ám ahogy egyre több minden kiderül a fiúról, úgy kezd lehullani a lepel Sky múltjának sötét titkairól is. Váratlan fordulatokból nincs hiány - a kedvencem az volt, amikor kiderült, hogy nem a bevásárlóközpontban találkoztak először, hanem sokkal régebbről ismerik egymást, és az is érdekes, hogy mi volt Karen igazi oka arra, hogy ne engedje Sky-t a tévé közelébe. Az is izgalmas pontja a könyvnek, hogy Karen és Sky milyen viszonyban áll egymással pontosan, habár erre már könnyedén rá lehet jönni, amikor Karen elkezd a miértekről és a bátyjáról beszélni.

A karakterek rendben voltak, imádtam Breckint és Six-szet, pont olyanok, amilyennek lennie kell a valaha volt legjobb barátnak széles e világon. Alapjáraton Sky és Holder is oké, szerettem őket együtt, habár néha már idegesített a sok sírás-rívás. Ezzel együtt azt azért el kell ismernem, hogy nem semmi lelki teher az, amivel meg kell küzdeniük, szóval valahol érthető is.
Holder karaktere annyiban nem volt hiteles, hogy túl nagy az önfegyelme pasi létére. Látszik, hogy nő írta a cuccot, mert túl romantikus lett a gyerek, amilyennek egy nő egy álompasit képzel. Sky totál felkínálja magát - gyakorlatilag már könyörög, hogy fektesse le -, de ő még hezitál, hogy hát izé, meg még várnunk kellene, ne siessünk... Könyörgöm! Ha egy tizennyolc éves srácnak azt mondja a barátnője, hogy "csináljuk!", annak nem az lesz a reakciója, hogy elkezd filozofálni, hanem az, hogy lehúzza a gatyáját, ezt garantálom.
Hölgyeim! A pasi a farka után megy. #fact Ez így van, mióta világ a világ. Ideje volna elfogadni.

A regény Goodreads értékelése 84.806 olvasó visszajelzése alapján 4.49, amit abszolút megérdemeltnek tartok, én négy csillagot adtam rá, bár néhány pillanatra kacérkodtam az ötös gondolatával is... Azért kapott végül négyest, mert helyenként idegesített Sky (és Holder), és mert amikor a végére értem, - bár nagyon tetszett - nem volt olyan érzésem, mint például a Different Blue esetében, hogy ezt még vagy ötvenszer el fogom olvasni. Ettől függetlenül jónak tartom, elgondolkodtató és van üzenete. Kíváncsi vagyok a többi részére is. :)


Idézetek:

"I seriously thought people only acted this way in books, but I’m witnessing first hand that idiots actually exist."

"“Do me a favor?”
Anything. I’ll do anything you ask me to, so long as you’re shirtless."

"Not having internet access wouldn’t have been a big deal in high school a few years ago, but now it’s pretty much social suicide. Not that I care what anyone thinks."

"“It’s real, Six. You can’t get mad at a real ending. Some of them are ugly. It’s the fake happily ever afters that should piss you off.”"

"Not everything is going to go my way and not everyone gets a happily ever after. Life is real and sometimes it’s ugly and you just have to learn how to cope."

"“So you get the house to yourself and you spend Friday night baking? Typical teenager,” he says mockingly.
“What can I say?” I shrug. “I’m a rebel.”"

"I guess that’s what makes lust so bittersweet. The feeling is beautiful, but the effort it takes to deny it is way too hard."

"It was all I needed to let go of the awkwardness. A good slap on the ass."

"“... It takes a lot of guts to do what she did. To just end it, not knowing what’s next? Not knowing if there’s anything next? It’s easier to go on living a life without any life left in it, than it is to just say ‘fuck it’ and leave. She was one of the few that just said, ‘fuck it.’ And I’ll commend her every day I’m still alive, too scared to do the same thing.”"

"I wish I was pissed and angry and unforgiving, because it would feel so much better than feeling disappointed..."

"I’m not heartbroken and I still haven’t shed a single tear over the entire situation. I can’t be heartbroken because luckily, I had yet to give him that part of me. But I’m not too proud to admit that I am a little sad about it all, and I know it’ll take time because I really, really liked him. So, I’m fine. I’m a little sad, and a whole lot confused , but I’m fine."

"“Live. If you mix the letters up in the words like and love, you get live. You can use that word.”
...
“I live you, Sky,” he says against my lips. “I live you so much.”"

"“Fuck all the firsts, Sky. The only thing that matters to me with you are the forevers.”"

"Whatever he goes through, I feel. Whatever I go through, he feels. It’s what happens when two people become one: they no longer only share love. They also share all of the pain, heartache, sorrow, and grief."

"I’m not going to wish for a perfect life. The things that knock you down in life are tests, forcing you to make a choice between giving in and remaining on the ground or wiping the dirt off and standing up even taller than you did before you were knocked down . I’m choosing to stand up taller. I’ll probably get knocked down a few more times before this life is through with me, but I can guarantee you I’ll never stay on the ground."

"Thank you for showing me that we don’t always have to be strong to be there for each other — that it’s okay to be weak, so long as we’re there."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése