2013-05-27

Loranys Creighton - Holdfény a város felett

Sziasztok!

Folyamatosan bővül az olvasmányokkal kapcsolatos kívánságlistám, mindig látok valami ínycsiklandót. Elhatározom, hogy elolvasok valamit, de mindig meglátok valami mást, s minden önuralmamról és korábbi tervemről megfeledkezve rávetem magam. :D

Néhány hete így jártam a Holdfény a város felett című regénnyel is.
Úgy éreztem, régen olvastam már vámpíros cuccost, úgyhogy nagy elánnal nekiestem - és nem bántam meg. :D

Ki ne álmodozott volna már arról, milyen jó lenne, ha valamilyen különleges adottságot birtokolhatna? Nos, Lilian Carro a kiváltságos kevesek egyike. Anyai ágon öröklődő, rendkívül ritka képességeit egy olyan világban próbálja kamatoztatni, melyben hemzsegnek a természetfölötti lények. Egy napon felbukkan nála rendőr barátnője, s arra kéri, segítsen neki felderíteni pár furcsa gyilkosságot. Megjelenik Sachel is, a város legerősebb vámpírura, aki szolgái sorozatos eltűnésének rejtélyéről próbálja meg fellebbenteni a fátylat. A nyomozás során szövevényes kapcsolatokra, különös, évezredekre visszanyúló bosszúra is fény derül. Ármány, misztikum, váratlan fordulatok, szerelem – mindez egyetlen lebilincselő kötetben!

Kissé Anita Blake jellege volt, de túlzottan nem zavart, mivel bizonyos okok miatt Anitából egy idő után már baromira elegem volt. :D AB mellett helyenként kicsit a True Blood-ra és a Kara Gillian-sorozatra is emlékeztetett. Hiába, nincs új a nap alatt. Ennélfogva valamelyest hiányoltam belőle az eredetiséget, de szerencsére saját ötletből is jutott bele.
Nagyon tetszett, hogy a város vámpírura nem szerelmes főhősnőnkbe, csak meg akarja dugni, részben azt is csak érdekből. És az igazi szerelme, Daniel vérfarkas ugyan, de nem ő az alfa. Kellemes változatosság azután, hogy az ilyen természetfeletti lényektől hemzsegő regényekben többnyire mindig a főszörnyeteg a szerelmi szál másik főszereplője a varázsló-nyomozó nőci mellett.

Ami nem tetszett:
- Amikor Lily barátnője meghal, én beleírtam volna a temetést. És a csaj valahogy túl könnyen teszi túl magát a barátnője halálán. Kicsit emberibb is lehetett volna a gyász.
- A nyomozás. A rituális gyilkosságok és a zsaru-vonal eléggé háttérbe szorult szerintem. Az elején azt hittem, hogy erre a szálra sokkal nagyobb hangsúlyt fektet majd a szerző, de aztán eltűnt a süllyesztőben, és a végén egy fél mondattal tett pontot az ügy végére.
- A halottkeltő csaj, aki újként érkezett a céghez (az előző, akit széttépett a farkas komolyan nem hiányzott senkinek?) nagyobb szerepet is kaphatott volna, habár eleve nyilvánvaló volt, hogy ő a másik csapatban játszik, de úgy azért ütősebb lett volna az "árulása", ha nem csak egyszer találkozunk vele a nagy csatajelenet előtt.

Btw, akárki írta ezt a fülszöveget a regényhez, kirúgnám.

A stílus nagyon bejött.

Elkezdtem olvasni, és teljesen beszippantott. Péntek este (10 után) megnyitottam a fájlt, és mikor legközelebb felnéztem, négy dolgot konstatáltam:
1. hajnali fél öt van
2. nagyon éhes vagyok
3. nagyon kell pisilni
4. szinte fáj a hasam a röhögéstől.

Ezek után  kb. 2-2 és fél hétig egy sort sem haladtam benne, ott volt a könyvjelző, ahol a szombat hajnali órán hagytam: a 29. fejezet utolsó mondatánál. :D 1-2 hete újra nekiláttam az olvasásnak, és egy újabb estét rááldozva átrágtam magam a könyv utolsó negyedén is.

Összességében élvezhető volt, tetszett. A bokámig zuhant az állam, mikor szembesültem vele, hogy ezt egy magyar csaj írta. Nem hiszem el. Ez túl jó ahhoz, hogy magyar szülje.

Adok neki nyolc és fél pontot a tízből, mert le tudott kötni és humoros volt. A másoknál már látott elemek és a kissé logikátlan részek miatt vontam le másfél pontot. :)
Ha tízes vagy tizenegyes könyv lenne, akkor nem vártam volna heteket a befejezéssel, rögtön folytattam volna a történetet, amikor magamhoz tértem az alvásból, amivel kihevertem a reggelig tartó olvasást. :D

Most nem másolok ki idézetet, mert túl sok van; végigröhögtem az egészet. :D Érdemes elolvasni, na. :D

Egyébként jelenleg a Clarity-t és a Testbérlőket olvasom, majd írok azokról is. xD
A Clarity-nek még nagyon az elején vagyok, maradjunk annyiban, hogy egyelőre ígéretes; a Testbérlőktől többet vártam, nagyjából a közepén vagyok, és eddig elég halovány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése