2012-12-19

Candace Bushnell - Carrie naplója

Sziasztok!

Nem fogjátok elhinni, de végre volt magamra pár szabad órám, így hódolhattam régi nagy szenvedélyemnek: az olvasásnak. :)

A választásom Carrie naplójára esett.

Egy mondatban összegezve: Carrie Bradshaw ekkor még nem tudta, milyen a jó szex - és félt megkérdezni."A Szex és New York előtt Carrie Bradshaw kisvárosi lány volt, aki pontosan tudta, hogy nagyra vágyik, de előbb valahogy túl kellett élnie a gimnázium utolsó évét, sikeresen lavírozva a buktatók közt. Carrie és középiskolai barátai egy bizonyos pontig elválaszthatatlanok voltak. A bizonyos pont Sebastian Kydd megjelenése volt, melynek folyományaként egy barátnő árulása felnyitotta Carrie szemét, aki így kénytelen volt egész addigi életét átértékelni. A Carrie naplója felejthetetlen karaktereket vonultat fel, miközben bepillantást enged egy kamaszlány magáról és a világról való gondolataiba. Megismerjük Carrie családi hátterét, azt, hogy miként találta meg írói hangját, és igen szemléletes képet kapunk arról, milyen benyomást tettek rá korai kapcsolatai és barátságai. Merész és maró humorral megélt kalandokból tudjuk meg, hogyan jutott el Carrie szeretett városába, New Yorkba, ahol végre elkezdődött igazi élete."


Egyszerűen imádtam a Szex és New York című sorozatot, azon nőttem fel, és nagyon a szívemhez nőttek a szereplői, a könyv azonban nem igazán tetszett, már az elején ott is hagytam a szokatlan formátuma és stílusa miatt. Tartottam tőle, hogy a Carrie naplója is ilyen lesz, ezért kicsit félve kezdtem neki az olvasásnak, de belemerülve örömmel tapasztaltam, hogy ez egy klasszikus értelemben vett regény.

A történet Carrie utolsó középiskolai évén vezet át minket, és ott ér véget, amikor a kamaszlány megérkezik egy nyári írótáborba, New Yorkba.
Carrie gyerekkora nem egyszerű: kislányként elveszítette az édesanyját, így az apja és a két húga jelenti neki a családot.
Elég furcsa volt látni, hogy a Sex and the City-ben megismert magabiztos, vagány nő is ugyanolyan gátlásos és bizonytalan tini volt, mint bármelyikünk. Az iskolában egyáltalán nem tartozott a népszerű diákok közé, csak néhány közeli barátnője volt, ahogy később NY-ban is, bár az egyik lány miatt rá kell jönnie, hogy kígyót melengetett a keblén.

Meglepetés volt továbbá az is, hogy Carrie itt még szűz - smárolásnál tovább nem megy a pasijaival, és szent meggyőződése, hogy megéri várni. Ezt mondjuk nem gondoltam volna, az alapján, hogy felnőttként a sorozatban nem jelent neki gondot fűvel-fával összefeküdni. :D
Bár gondolom az önmegtartóztatás addig tartott, míg megérkezett New York-ba, ahol már az első napon  barátságot kötött Samanthával, akinek az erkölcsösségről alkotott nézeteit szerintem nem kell bemutatnom senkinek, aki látott legalább öt percet a filmből... :D

Aki a SatC-ből kiindulva valamilyen pajzán regényt vár, csalódni fog. Ez csak egy történet egy fiatal lányról, aki keresi önmagát, és a helyét a világban.
Kb. egy estémbe és egy délutánomba került, hogy elolvassam, szóval hamar megvan. :) Nem egy pörgően izgalmas könyv, alapvetően inkább a felnőtté válás és az önmegvalósítás nehézségeiről és az emberi kapcsolatokról szól, mindezt kellő humorral fűszerezve. Tízből kilenc pontot adnék rá. Tetszett, szórakoztató volt, de nem éget a vágy, hogy újra és újra elolvassam, amíg nem tudom kívülről minden sorát. :D

Kedvenc idézet:

"Valahányszor rossz érzésem van, próbálom felidézni, mit mondott nekem egyszer az a kislány. Igazi személyiség volt; olyan ronda, hogy attól aranyos. És érezni lehetett, hogy ezt ő is pontosan tudja. Azt mondta: – Carrie, mi van akkor, ha én egy másik bolygóról való hercegnő vagyok, csak ezt ezen a bolygón senki nem tudja?
Ez a kérdés még mindig kiakaszt egy kicsit. Szóval nem ez a valóság? Akárkik vagyunk itt, valahol máshol lehetünk hercegnők. Vagy írók. Vagy tudósok. Vagy elnökök. Vagy bármik, amiről mások itt azt mondják, hogy sosem lehetünk."Egyébként a történet folytatódik a Nyár és New York című kötetben, amelyben arról olvashatunk, hogyan telt Carrie első nyara a nagyvárosban. Nagyon érdekelne, de sehol sem találom. -.- Majd ha egyszer elolvasom, írok arról is. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése