2011-01-02

Lisa Jane Smith - The Vampire Diaries - Vámpírnaplók

Sziasztok!

Ezúttal azért ragadtam klaviatúrát, hogy L.J. Smith könyveiről írjak.


1 Ébredés
2 Küzdelem
3 Tombolás / Harag
4 Sötét szövetség
5 A visszatérés - Leszáll az éj

Ahogy az lenni szokott, az azonos címet viselő sorozat sok ponton eltér a könyvtől. Sok esemény teljesen máshogy történik, ha megtörténik egyáltalán, mert nem hagyták ki. A szereplőgárda is eltérő, bizonyos szereplőket kihagytak a film készítői, míg másokat hozzátettek. És nem tették rosszul. A sorozat szerintem sokkal jobb, mint a könyv (egy kezemen meg tudom számolni, hányszor esett meg velem, hogy jobban tetszett valamiből a filmváltozat, mint az alapregény).
A maga nemében nem rosszak a könyvek sem, de a sorozathoz képest nekem túl laposak.
Magamból és a személyes tapasztalataimból kiindulva a sorozat kedvelőinek azt tudom ajánlani, hogy ne olvassák el, mert csalódni fognak.

Nekem az első két kötetet sikerült kiolvasni (mondjuk azt 2 nap alatt, szóval nem egy olyan valami, ami megfekszi az ember gyomrát). Magukban a könyvekben nincs semmi extra, az utolsó fejezetnek is úgy van vége, mintha lenne tovább, nincs semmi izgalom, ami arra sarkallná az olvasót, hogy a következő részt is megvegye. Ez szöges ellentétben állt azzal, amit a Shiver kapcsán tapasztaltam: frenetikus vége van, alig várja az ember, hogy tovább olvashasson. De itt semmi.
Ennek ellenére elolvastam a másodikat is. Még az is tűrhető volt. Mikor azzal is megvoltam, azt gondoltam, ne végezzünk fél munkát, olvassunk tovább. De egyszerűen nem volt lelkierőm a harmadikhoz. Többször is elkezdtem, de pár oldalnál tovább sosem jutottam. Valahogy nem kötött le.
Smith-t nem tartom túl jó írónak. A cselekmény erősen hagy kívánni valót maga után, nem igazán jellemzőek a karakterfejlődések, a párbeszédek gügyék, poénok nincsenek. Jó, tudom, senkit ne fikázzak le addig, amíg nem tudok jobbat alkotni, márpedig nem tudok, de nem fogom véka alá rejteni a véleményem, csak mert negatív. Amennyire tudom, egyelőre szólásszabadságban élünk (és most had ne fejtsem ki mennyire felháborít, hogy "új médiatörvény" címen gyakorlatilag bevezették a cenzúrát :S)
Továbbra is tervben van, hogy egyszer majd elolvasom. Valószínűleg akkor, amikor felszínre törnek öngyilkos hajlamaim, és feltett szándékom lesz, hogy belehaljak az unalomba.
Többet így hirtelen nem tudok írni erről. :D Még jó, hogy nem olvastam, milyen kisregényt írnék akkor? XD
Majd jövök.
puszi :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése