2010-01-29

P. C. Cast & Kristen Cast – Az éjszaka háza


"Ne feledd, hogy a sötétség nem egyenlő a gonosszal, mint ahogy a világosság sem jelent mindig jót."


Szép napot a mélyen tisztelt publikumnak! =)

Stephenie Meyer elindított egy nagyon csúnya lavinát – már jó ideje lecsengett a '90-es évek Anne Rice-mániája, de most Stephanie újra divatba hozta a Twilight Saga-val a vámpíros sztorikat. Az Alkonyat hihetetlen népszerűséggel robbant be a szórakoztató irodalomba és a filmvászonra, aminek következtében az utóbbi években folyamatosan jelennek meg az újabb vámpíros történetek. (Vagy eddig is voltak, csak nem figyeltünk rájuk ilyen mértékben, mint az Alkonyat-láz előtt?)
Egy ilyen közülük egy irodalomtanárnő és lánya által írt hét részes regénysorozat, Az éjszaka háza.

A sorozat kötetei: 

 1. Marked – Megjelölve
 2. Betrayed – Elárulva
 3. Chosen – A Kiválasztott
 4. Untamed - A Vad
 5. Hunted – A Préda
 6. Tempted – Megkísértve
 7. Burned - Megperzselve

Ha valakinek kedve támad, olvassa el, könnyed délutáni olvasmánynak megteszi egy-egy rész. Néhány szót szólnék kedvcsinálónak, megosztva a benyomásaimat a regényekkel kapcsolatban.

Nagy vonalakban a történet: akit megjelölnek a vámpírok jelével (ami egy homlokra rajzolt félhold), be kell költöznie a vámpírok bentlakásos iskolájába, és ott kell élnie és tanulnia, amíg átváltozik – ha átváltozik, és nem hal bele a folyamatba. Főhősnőnk, Zoey élete fenekestül felfordul, amikor egy nap megjelenik egy vámpír, és megjelöli őt. Nincs más hátra, beköltözik a vámpírsuliba, és barátokat szerez, miközben rádöbben, hogy akit korábban barátjának hitt, korántsem volt az. Tovább bonyolítja az életét, hogy a jele nem ''hagyományos'', ugyanis az éjszaka istennője, Nüx kegyeltjeként eltér a többi jelöltétől. Nagyobb hatalma van, mint a vele egykorúaknak, köszönhetően a cseroki gyökereinek, és nagymamájának, aki megismertette az ősi indiánok varázslataival, ami nagy segítséget nyújt Zoeynak a történet folyamán. Természetesen a szerelem is rátalál a suli legmenőbb és legdögösebb pasija, Erik Night személyében. De sokan féltékenyek rá, és legjobb barátnője elvesztése mellett ismét rá kell döbbennie, hogy rossz személyekben bízott meg és félreismerte az embereket, miközben rejtélyes halálesetek bolygatják fel a város lakóinak békés életét...

A sorozat eleinte nem igazán tetszett. Az nem jött be, hogy a vámpírokat bárki felismerheti az arcukat és szinte egész testüket beborító tetoválásaikról. És hogy a legtöbb színész, énekes és híres ember, akiről szó esik a ''műben'' szintén vérivó. Szóval először húztam a számat, hogy ez elég érdekes... De olyan izgisre sikeredett a vége, hogy el kellett olvasnom a második részt is. Ismét beigazolódott a középiskolai magyartanárnőm azon bölcsessége, miszerint minden regényből az első 50-100 oldalt kell túlélni, és utána már élvezhető. Drága Timi tanárnő ezzel próbálta a kötelezőkkel való küzdelemre ösztökélni az irodalmi alkotások unalmasságára panaszkodó osztálytársaimat – bár, én állítom, hogy nem ez hajtotta azt, aki nem a Kötelezők rövident használta; sokkal meggyőzőbb volt a házi dolgozatok és a szövegértési tesztek során beszerezhető egyesek tömkelege, és a bukás ijesztő rémképe.

Nem lettem eszelős rajongó, és nem jelentkeznék a versenyre, amit a sorozat magyar rajongói oldalán indítottak – pályázz egy képpel, amin vámpírtetkóval szerepelsz, és megnyerheted az összes könyvet magyarul – de egyszeri unaloműzőnek tökéletesen megfelel.

Ha kedvet kaptál, és elolvastad, vagy nem kaptál kedvet, de azért elolvastad, vagy már korábban olvastad, dobj egy véleményt, hogy te mit gondolsz a könyvekről, mi az, amire nem tértem ki, vagy bármi, ami eszedbe jut! =)

Hamarosan új bejegyzéssel jelentkezem. Addig is:
pusszantás =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése