2010-01-31

Charlaine Harris - TrueBlood

Derűs téli napot! =)

Nem fértem a bőrömbe, és a januárt rögtön úgy kezdtem, hogy kiolvastam három nap alatt négy könyvet. Az éjszaka háza sorozattal kapcsolatban már blogoltam korábban, most pedig Charlaine Harris – TrueBlood – Inni és élni hagyni sorozatáról szólok – vagyis gépelek – néhány szót.

A sorozat kötetei:

1. Dead until Dark - Inni és élni hagyni
2. Living Dead in Dallas - Élőhalottak Dallasban
3. Club Dead - Holtak Klubja
4. Dead to the World - Vérszag
5. Dead as a Doornail - Lidércfény
6. Definitely Dead - Halottnak a csók
7. All Together Dead
8. From Dead to Worse
9. Dead and Gone
10. Dead in the Family


A harmadik rész nemrég jött ki magyarul, és amennyire tudom, a negyedik kötet Magyarországon Vérszag címmel fog megjelenni tavasszal, vagy nyár elején, míg Amerikában – ha jól emlékszem - májusra várható a tizedik rész.

A regényekből filmsorozat is készült, amelyet a több sikersorozatot befuttatott, népszerű mozicsatorna, az HBO készít és sugároz.

A történet főhősnője egy Sookie Stackhouse nevű fiatal, csinos pincérnő, aki a gondolatolvasás adományával rendelkezik, bár ő többnyire átoknak érzi, mert az emberek kettyósnak tartják miatta. Sookie világában a vámpírok szabadon szaladgálnak, mert nem veszélyesek az emberekre – legalábbis nem kell gyilkolniuk a táplálkozáshoz, mióta japán tudósok kifejlesztették számukra a szintetikus vért. Egy nap besétál a Merlotte's-ba Bill Compton, a vámpír, és láss csudát: Sookie nem tud olvasni a gondolataiban. Nahát! Micsoda meglepetés! Félretéve az iróniát, azt hiszem, egyértelmű a helyzet: a halandó pincérlány és a többszáz éves vámpír egymásba szeret, ám a természetfeletti kapcsolatok sosem zökkenőmentesek.

Összességében jó történet, humorral, akcióval, kisebb mennyiségű vérrel és némi szexszel fűszerezve.
Talán úgy tudnám a legfrappánsabban jellemezni, mint az Anita Blake-regények és a Twilight Saga lebutított elegyét. Az AB-sorozatból a vámpírok és az alakváltók nyílt jelenlétét a társadalomban, a szexualitást, és a brutalitást vette át, bár nincsenek jelen ezek az elemek oly mértékben, mint Hamilton regényeiben, a Twilight-ból pedig a csöpögés és a romantika ered, bár ez sincs olyan szinten, mint Meyernél.

Tömören ennyit, hogy ne legyen uncsi. Ha valaki olvasta a regényeket, a véleményeknél azonos álláspontra helyezkedhet, vagy vitába szállhat a meglátásommal. =)

Igyekszem hamar írni, addig is:
pusszantás =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése